Followers

✿ Quote ✿

Everything is going to be alright, maybe not today BUT eventually

Wednesday, August 17, 2016

Program Manta Tow

Assalamualaikum & Good morning :)
.
.
.
hari ini baru ada kesempatan nak update blog. 
sebenarnya malas sebab banyak lagi kerja tak settle tp nak update juga sebab ini 
new experience for me.
SO I OVER EXCITED nak share :)
.
.
.
**disebabkan dah janji yg blog ini tidak akan ada post yg berkaitan dgn HATI & PERASAAN, 
so i will share anything yg seronok & best for me.. kihkihkihkih
.
.
.
.
OK ! Let's start ~

*first meh I tampal gambar ahli group kami :)
p/s : takleh ngorat sebab semua dah berpunya

.
.
Bismillahirrahmanirrahim...

okay cerita nya macam ni, I terlibat dengan Program Coral survey (Manta Tow)
yang di anjurkan oleh Marine Park.
Program ini telah berlangsung selama 10 hari di 13 buah pulau dalam negeri Johor.
Antara pulau-pulau yg dipantau keadaan coral nya ialah :
Pulau Aur
Pulau Pemanggil
Pulau Sibu
Pulau Sibu Hujung
Pulau Tinggi
Pulau Mentinggi
Pulau Besar
Pulau Hujung
Pulau Rawa
Pulau Tengah
Pulau Mensirip
Pulau Goal
Pulau Harimau

*********

.
.
.

Apa itu Manta Tow?
- Manta tow tu adalah 1 teknik yang dilakukan untuk memantau keadaan terumbu karang.

Apa yang dipantau semasa program ini?
- okay macam ni.. kami memantau kadar hidup & mati terumbu karang, tahap kerosakan terumbu karang dan juga kerosakan semulajadi seperti "bleaching".

Apa kepentingan program ini dilakukan?
- Program ini banyak membantu dr segi pemuliharan terumbu karang dan juga pengetahuan serta pemahaman setiap individu. dengan adanya program ini, kami as staff Marine Park dapat mengetahui tahap kerosakan & litupan terumbu karang di pulau-pulau taman laut. jika kadar hidup & rosak sangat tinggi, Marine Park akan melakukan aktiviti pemuliharaan & pemeliharan semula. 
Antara aktiviti yang boleh dilakukan untuk memulihara terumbu karang kita selain "Manta Tow" adalah seperti berikut :
- Restorasi karang
- Coral transplant
- pembersihan 'Ghost Net'
- Reef check
& sebagainya
.
.
.
.
.
so meh I share sikit gambar-gambar semasa program Manta Tow bersama abang-abang tough :)












WITH LOVE,

suke? komen lah.. BTW thanks for reading

0 luahan hati:

Post a Comment

THANK YOU